İfade özgürlüğüne infaz

Siyasi iktidar yanlısı değilseniz her an kendinizi “suçlu” sandalyesinde bulabilirsiniz. Daha ne olduğunu anlamadan lince maruz kalmak, hatta yargılanmadan infaza geçilmesi bile mümkün.

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi ve BirGün yazarı Uğur Kutay’ın başına gelen de böyle bir durum. Kutay’ın, 5 Aralık’taki “Senaryo Yazımı” dersinin konusu “dil kullanımı ve eril şiddet ilişkisi”ydi. Eril şiddet içeren küfürlerin tarihine değinen Kutay, “ana tanrıça olarak görülen kadının tarihsel süreçte nasıl lanetli, kötü ve eksik bir varlığa dönüştürüldüğü”nü anlattı.

Tek tanrılı dönemde kadının geriye itilmesinden söz ederken, Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızının cinsel istismarı vakasını anımsattı. İki öğrenci, böyle sapıklıkların İslam’a mal edilemeyeceğini söyleyince Kutay da küçük kızı istismar eden “damat”ın, Hz. Muhammed’in Ayşe ile evliliğine gönderme yaptığını hatırlattı. Bu yaklaşımı eleştirmek üzereyken, daha cümlesi tamamlanmadan ders boyunca Kutay ile tartışan bir öğrenci “Peygamberime hakaret ettin! Seni şikayet edeceğim!” diye bağırarak salondan ayrıldı.

O öğrenci başka bir arkadaşıyla birlikte Kutay’ı, peygambere ve şehitlere hakaret ettiği iddiasıyla şikayet etti. Üniversite yönetimi de hemen soruşturma açtı. Soruşturmaya başlar başlamaz bir yandan da savcılığa suç duyurusunda bulunmaları dikkate değerdi.

Sözlerinin çarpıtıldığını ve iddia edildiği gibi konuşmadığını savunan Kutay ise soruşturma sırasında dersteki tüm öğrencilerin tanık olarak dinlenmesini talep etti. Ama üniversitedeki soruşturma komisyonu sadece kendi belirlediği birkaç öğrenciyi dinlemekle yetindi. 

Tabii üniversitedeki soruşturmayla yetinmeyip, iktidar yanlısı medyaya da sızdırdılar olayı. Ne iddianın doğru olup olmadığını araştırdı iktidar medyası ne de Kutay’a o derste ne yaşandığını sordu. İlk saldırı Yeni Şafak’tan geldi; 14 Aralık’ta iki öğrencinin suçlaması kanıtlanmış gibi “Rezil herif” diye haber yaptılar. Hakaret doğal haklarıymış gibi…

Ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile bir grup İslamcı avukat, suç duyurusu sırasına girdi. İktidar medyası da Uğur Kutay’ı infaz etmeye girişti; Yeni Akit, “Hadsiz”, Türkiye, “Ahlaksız”, Milat “Utanmaz” diye damgalarken Milli Gazete de onlara katılıp “Küstahlığı yeni değilmiş” manşeti attı. Kutay için “yargısız infaz” dalga dalga yayıldı iktidar medyasında.

Geçen hafta Ali Erbaş, bazı İslamcı gruplar ve iktidar medyasının hedef gösterdiği ikinci isim ise Yeniçağ gazetesinin Haber Müdürü Fatih Ergin’di. O da “hafızlık” hakkındaki sosyal medya paylaşımı nedeniyle “hakaret” ile suçlandı.

Ergin, “müftülüklerin hafızlık kurslarına yardım toplamasını, tarikatların görkemli icazet törenleri düzenlemesini” ağır bir dille eleştirirken “Hafızlık bu çağda neye yarıyor? Teknoloji çağında ‘hafızlık’ asalaklık adaylığıdır. O çocuk bir şey üretip geçinemez!” diyordu. İktidar medyasındaki haberlerde ve sosyal medyada hakaretler yağdırdılar Ergin’e. O da paylaşımını “Ben, zorunlu eğitim çağında olup okula göndermedikleri çocuklardan hafızlık adı altında devşirmek istedikleri modele işaret ettim” diye açıklamaya çalışsa da saldırıların ardı kesilmedi.

Aslında son yıllarda siyasi iktidar ve onu destekleyen medya, din insanları ve dini kurumlara, -ve hatta İslam’ı siyasi ve kişisel çıkarları için kullananlara- karşı eleştiren, sorgulayan bir fikir ifade edildiğinde hemen Radikal İslamcı çevrelerle el ele verip üzerine yürüyorlar. Onlara aykırı gelen görüş ve eleştirileri dile getirenleri “İslam’a saldırı” ile suçluyor, yargılıyor, damgalıyorlar.   

Uğur Kutay ve Fatih Ergin de ifade özgürlüğünü baskı altına alan bu yaklaşımın son hedefi. Üstelik Kutay bir akademisyen, onu kurban seçenler, akademik özgürlüğü ve bilim dilini de cendereye sokmuş oluyorlar. Gazeteciliği ifade özgürlüğüne karşı araç olarak kullanıyorlar.

Demokrasilerde, hakaret, aşağılama, ayrımcılık, nefret söylemi içermediği sürece her görüş değerlidir; ifade edilebilir. Hiçbir görüş ya da kurum eleştiriden azade olamaz.

Makalenin Devamını Okumak İçin Tıklayınız #usnews #amerika
İfade özgürlüğüne infaz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bill Clinton'un Yanındakini Tanıdınız mı?

Dua Lipa'dan Challenge Accepted Desteği