Bir Küçüğün Hevesi, Bir Büyüğün Kalemi

Küçük bir çocuktum. Madagaskar filmini seyretmiş , belki de vahşi doğa ile ilk defa tanışmıştım. Masaüstü bilgisayarım için bir Madagaskar oyun CD’ si almış ve Alex ile maceralara atılıyordum.

90 ve 2000 yılları çocuklarının çok severek izlediği bir film ; Madagaskar !

Hayvansever bir çocuk olarak en sevdiğim filmlerdendi kendisi. Yıllarca Madagaskar adasına gitme hayaliyle yanıp tutuşarak büyüdüm. Şimdi biraz araştırınca, hala gitmek ister miyim , ya da benim gibi Madagaskar adasına gitmek isteyerek büyüyen bir çocuk, hala filmlerdeki bu büyülü adaya gitmek ister mi , diye düşünürken buldum kendimi.

Madagaskar ya da resmi adıyla Madagaskar Cumhuriyeti , Afrika kıtasına bağlı bir ada ülkesi konumunda olup, kıtanın doğu kesiminde, Hint Okyanusu'nun batı kısmında yer almaktadır.Dünyanın dördüncü büyük adası konumundadır.

Malgaşça Madagaskar adasına mahsus olup Malgaş halkının millî dilidir. 

Madagaskar’ın başkenti Antananarivo şehridir. Ülke 22 bölgeye ayrılmış, bu bölgelere faritra denilmiştir .Nüfusu yaklaşık 23 milyondur. İlginç olan ise ülkenin %45'nin yaşının on beşin altında olmasıdır.En önemli özelliği barındırdığı canlıların %99'unun sadece Madagaskar'da bulunmasıdır.Dünyanın en büyük kuşları olan ve soyu tükenmekte olan Fil Kuşları ise sadece Madagaskar’da yaşıyor.Yani filmde gördüğümüz her şey gerçek.Madagaskar'ın en eğlenceli kahramanı olarak bilinen lemur Kral Julien’ i görmek kesinlikle imkansız değil. Adada simge haline gelen pek çok Lemur görebilirsiniz. Tam 103 farklı tür lemur sizi bekliyor.

Hemen hemen her kültürün etkisine girmiş Madagaskar adasında dünyanın her kıtasına ait geniş bir mutfak bulmak da Madagaskar’ı kendine münhasır kılan özelliklerinden bir tanesi.Sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar, pirinç Malgaş mutfağının ana gıdasıdır.

Madagaskar’da sadece 2 mevsim olması ve havanın daima ılıman olması,adayı tatil için gidilebilecek ideal konumlardan biri haline getiriyor. Balta girmemiş yağmur ormanları , kuytu limanları ve altın kumsalları adanın güzelliklerinden birkaçı daha.Denize girmek için sabırsızlanırken içindeki köpek balıklarını da hesaba katmanızda fayda var tabii. 

UNESCO tarafından “Dünya Mirası” listesine dahil edilen , dünyanın en ilginç ormanlarından sayılabilen Taş Orman (Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve) Madagaskar adasının batısında bulunan Melaky bölgesinde yer alıyor. Milyonlarca yıl süren erozyonlar sonucunda, yatay ve dikey jeolojik oluşumlar halinde ortaya çıkan bu karstik plato, oldukça keskin ve iğne ucu gibi sivri yüzeyli kayalıklardan ve mağaralardan oluşuyor. Zaten “Tsingy” kelimeside Madagaskar dilinde “çıplak ayakla yürünemeyen yer” anlamına geliyor. Dünyada Madagaskar dışında yalnızca birkaç benzeri karst oluşumu mevcut.

Araştırmam sonucu tekrar düşündüm, küçük bir çocukken hissettiğim aynı heyecan ve hayretle, şimdi Madagaskar’a gitmek ister miyim ? Kesinlikle evet. Eğer içinizdeki çocuk benimle aynı hisleri paylaşıyorsa , ya da sizi 2 dakikalığına çocukluğunuza döndürebildiysem, neden hep birlikte Madagaskar’a gitmeyelim ?


 
Bir Küçüğün Hevesi, Bir Büyüğün Kalemi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bill Clinton'un Yanındakini Tanıdınız mı?

Dua Lipa'dan Challenge Accepted Desteği