Medya rüzgar gülü gibi; "Terörist Hafter" gitti, "Lider Hafter" geldi

Medyanın dilinin devletin izlediği resmi politika ile birlikte hızla dönüşmesinin yeni bir örneği Libya konusunda yaşandı.

Çok değil, kısa zaman öncesine kadar Türkiye, Libya'daki içsavaş sırasında doğudaki güçlerin lideri olan General Halife Hafter’i “terörist” ve “darbeci” olarak görüyordu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Libya ve Hafter hakkındaki sorulara “Ben bu noktada bir teröristle asla masaya oturmam, masaya oturulmasına da müsaade etmem” yanıtını veriyordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Hafter tarafını “gayrimeşru güçler” diye anıyordu açıklamalarında. Hatta Çavuşoğlu, Hafter’i Atina’ya davet eden Yunanistan’ı “Libya’ya barış getirme çabalarını sabote etmek”le suçluyordu.

Oysa Birleşmiş Milletler’in girişimiyle 2015’te hazırlanan Libya Siyasi Anlaşması’nda Trablus’taki Başkanlık Konseyi ve Ulusal Mutabakat Hükümeti yürütme organı, Tobruk’taki Temsilciler Meclisi de yasama organı olarak kabul ediliyordu. Bu nedenle iki taraf da meşru organlardı.

Medya da “terörist” diyordu
Türkiye’de yaygın medya BM’nin iki tarafı da meşru görmesine aldırış etmeyerek, iktidarın izlediği politikayı aynen benimsemişti. Medyadaki haberler o dönemde “Birleşmiş Milletler destekli meşru hükümet ile terörist Hafter güçleri arasındaki savaş” formatında yazılıyordu.

Örneğin Yeni Şafak’ın 4 Temmuz 2020’de yayımladığı bir haber “Terörist Hafter Yunan ile anlaştı” başlığını taşıyordu.  Anadolu Ajansı’nın 19 Haziran 2021’de servise koyduğu haberin başlığında “Darbeci Halife Hafter’e bağlı milisler” deniliyordu.  Yeni Akit’in 26 Temmuz 2021 tarihli haberinde General Hafter, “Terörist Hafter” ve “gayrimeşru güçlerin lideri” olarak adlandırılıyordu.

Türkiye’nin Trablus yönetimine destek vermek için Suriye’den yüzlerce militanı oraya götürdüğü iddiaları da görmezden gelindi. Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu güçlerinin geçen yıl Türkiye’nin askeri desteğiyle Trablus ablukasını kaldırıp geri çekilmek zorunda kalması da zafer havasıyla yansıtıldı. Sabah, “Türkiye Libya’daki denklemi değiştirdi”, Hürriyet “Hedef Sirte”, Yeni Şafak “Zafer yolları”, Türkiye “Hafter bozguna uğrayınca kaçtı” başlıklarını kullandı o günlerde.

Yazının Devamını Okumak İçin Tıklayınız #usnews #amerika
Medya rüzgar gülü gibi; "Terörist Hafter" gitti, "Lider Hafter" geldi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bill Clinton'un Yanındakini Tanıdınız mı?

Dua Lipa'dan Challenge Accepted Desteği